Povijest i činjenice

SPES – centar za poduke i prevodilaštvo d.o.o. privatna je tvrtka iz Zagreba osnovana 1995. godine koja nudi usluge pisanoga i usmenoga prevođenja, ovjera sudskih tumača, odnosno tečajeva iz stranih jezika te poduka iz školskih predmeta.

Uz dva već postojeća ureda u Zagrebu (Trešnjevka i Špansko), od ljeta 2009. godine, tvrtka je otvorila prevodilački ured i veliki jezični centar u Kineskome paviljonu na Zagrebačkome velesajmu, koji je krajem 2014. godine preseljen na novu lokaciju u Središću. Usto, SPES je osnivač i tvrtke Jezični centar Sveta Nedelja, www.jezicni-centar.hr koja je specijalizirana za izvođenje nastave iz stranih jezika.

SPES je prije svega specijaliziran za davanje usluga pisanoga prevođenja na cca 40-tak jezika. Tvrtka ima 16 stalno zaposlena djelatnika i oko 1 000 stalnih honorarnih suradnika – profesora i prevoditelja – u Hrvatskoj i mnogim zemljama diljem svijeta. Bliska suradnja sa tisućama klijenata omogućuje lako prilagođavanje njihovim zahtjevima, a s obzirom da SPES skoro sve svoje prijevode realizira elektronskim putem praktički ne postoje granice u suradnji kad je riječ o pisanim prijevodima.

Jezični centar u Središću pruža usluge tečajeva stranih jezika i poduka iz školskih predmeta, u skladu sa zahtjevima klijenata za potrebama učenja stranih jezika u svako doba i svako vrijeme, pojedinačno i u skupinama.

Od srpnja 2009. godine tvrtka SPES posjeduje dva certifikata ugledne certifikacijske tvrtke Bureau Veritas, čime ova tvrtka ima i službene potvrde nadležne institucije da im je poslovanje usklađeno sa zahtjevima dvije norme: sustavima za upravljanje kvalitetom (ISO 9001:2008) i normom za usluge prevođenja (EN 15038:2006). Uvođenjem norme EN 15038:2006 tvrtka SPES je postala jedna o rijetkih prevoditeljskih tvrtki u Europi i Hrvatskoj koja je uskladila svoje poslovanje sa zahtjevima ove norme, koja predstavlja najviše međunarodno priznate profesionalne kriterije u prevođenju teksta.